Wat zijn somatisch onvoldoende verklaarde klachten (SOLK)?

Kenmerken en symptomen

De symptomen en de soort klachten verschillen per persoon. De klachten kunnen op één plaats in het lichaam optreden, maar ook op meerdere plaatsen tegelijk. Bij langdurige (pijn)klachten kan het bijvoorbeeld gaan om rugpijn, hoofdpijn, gewrichtsklachten of pijn aan nek en schouders. Bij het chronische vermoeidheidssyndroom bent u continu ontzettend moe. Zelfs wanneer u de hele dag in bed hebt gelegen, lukt het u amper om op te staan.

Daarbij kunt u ook klachten hebben als tintelingen, misselijkheid, hoofdpijn en spierpijn. Wanneer u last hebt van uitvalsverschijnselen, verliest u bijvoorbeeld plotseling de controle over de spieren. Het voelt alsof delen van het lichaam verlamd zijn en alle kracht is verdwenen.

Hoe verschillend de klachten ook zijn: stuk voor stuk zijn ze onvoldoende verklaard, houden ze al langere tijd aan en kunnen ze uw leven flink door de war schoppen. Eetafspraken met vrienden? Naar de bioscoop met uw partner? Elke dag naar het werk? U zou wel willen, maar het lukt gewoon niet.

Oorzaken van SOLK

Soms hebben mensen last van depressies, onzekerheid, angsten of lichamelijke problemen. De oorzaak ligt vaak in de jeugd, maar ook later kunnen schokkende gebeurtenissen zijn opgetreden. De wijze waarop iemand aanvankelijk met de situatie omging, was toen misschien praktisch. In het huidige functioneren werkt deze aanpak wellicht niet meer. De connectie tussen hoofd en lijf is er goed niet meer. Hierdoor blijven klachten bestaan of worden erger zonder dat er een lichamelijke oorzaak gevonden wordt. Bewustwording van de oorzaak van de klachten is de eerste stap om eventueel trauma’s te verwerken en ander gedrag aan te leren.

Maar liefst de helft van de Nederlanders heeft weleens last van onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Vaak gaan deze na korte tijd vanzelf weer over, maar helaas niet bij iedereen. Naar schatting heeft minstens 10% van de bevolking onverklaarbare chronische pijnklachten en meer dan 2% van de bevolking last van chronische vermoeidheid (cijfers van Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie).